Războiul poate genera o criză globală: totul pleacă de la petrol, cum o fie România afectată

de: Andrei Tilimpea
09 03. 2022

Un oficial de la Kremlin amenință că va reduce livrările de gaze ale Europei și avertizează că prețul petrolului ar putea depăși 300 de dolari pe baril în cazul interzicerii petrolului rusesc.

Un înalt oficial rus a avertizat că o interdicție occidentală a importurilor de petrol din Rusia ar putea duce la o dublare a prețurilor petrolului la aproximativ 300 de dolari pe baril și ar putea determina închiderea gazoductului principal din Rusia către Germania.

Într-o declarație la televiziunea de stat, viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că este „absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața globală”.

„Creșterea prețurilor ar fi imprevizibilă”, a spus el. „Ar fi 300 de dolari pe baril, dacă nu mai mult.”

Avertismentul a venit în timp ce Statele Unite – încercând să crească presiunea asupra Moscovei în privința invaziei Ucrainei – au declarat că Washingtonul și aliații săi europeni iau în considerare interzicerea importurilor de petrol rusești.

Casa Albă a declarat că președintele american Joe Biden, care se confruntă cu apeluri din ce în ce mai mari din partea parlamentarilor americani de a opri Rusia din banii pe care îi primește din exporturile de petrol și gaze naturale, a discutat problema în timpul unei conferințe telefonice cu omologii săi din Franța, Germania și Statele Unite.

Dar Biden nu a luat o decizie „în acest moment”, a spus un purtător de cuvânt.

Țările occidentale au lovit Moscova cu un zid de sancțiuni în urma atacului său asupra Ucrainei, Washingtonul impunând sancțiuni asupra exporturilor de tehnologii către rafinăriile rusești și Nord Stream 2 care se datora transportului de gaz din Rusia către Germania.

Berlinul, care depinde în mare măsură de țițeiul rusesc, a înghețat și certificarea acelei conducte.

Însă cancelarul german Olaf Scholz a avertizat mai devreme împotriva interzicerii petrolului și gazelor rusești, declarând că importurile de energie din Rusia sunt „esențiale” pentru viața de zi cu zi a europenilor.

Rusia furnizează 40% din gazul european

Este, de asemenea, cel mai mare exportator mondial de țiței și produse petroliere combinate, cu aproximativ 7 milioane de barili pe zi sau aproximativ 7% din oferta globală.

Novak, viceprim-ministrul rus, a spus că dacă Europa ar interzice petrolul și gazul rusesc, țărilor de pe continent ar dura mai mult de un an pentru a înlocui volumul de petrol pe care îl primește de la Rusia și ar trebui să plătească prețuri semnificativ mai mari.

„Politicienii europeni trebuie să-și avertizeze în mod onest cetățenii și consumatorii la ce să se aștepte”, a spus Novak.

„Dacă vrei să respingi livrările de energie din Rusia, mergi mai departe. Suntem pregătiți pentru asta. Știm unde am putea redirecționa volumele.”

Novak a spus că Rusia își îndeplinește pe deplin obligațiile, dar că va fi pe deplin în dreptul său de a riposta împotriva Uniunii Europene după ce Germania a înghețat certificarea Nord Stream 2.

„În legătură cu… impunerea unei interdicții asupra Nord Stream 2, avem tot dreptul să luăm o decizie de potrivire și să impunem un embargo privind pomparea de gaz prin gazoductul Nord Stream 1”, a spus Novak.

„Până acum nu luăm o astfel de decizie”, a spus el. „Dar politicienii europeni, cu declarațiile și acuzațiile lor împotriva Rusiei, ne împing în acest sens”.

Tulburările au adus deja prețurile petrolului la cele mai ridicate niveluri din 2008.

Luni dimineața devreme, țițeiul american de referință a crescut la 130 de dolari pe baril peste noapte, apoi a scăzut la aproximativ 119 de dolari, un câștig de 3 la sută, în tranzacțiile de după-amiază. Prețul internațional a crescut vertiginos la 139 USD înainte de a scădea înapoi la aproximativ 123 USD pe baril.

Cu doar o lună în urmă, înainte de invazia rusă a Ucrainei, Departamentul de Energie al SUA a prezis că petrolul va avea o medie de aproximativ 80 de dolari pe baril în acest an.